Duurzame energie

Hoe gaan we samen van het aardgas af?

Tijdens aftrap Vakbeurs Energie op 9 oktober

Als eerste Utrechtse woonwijk wordt Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij. Wethouder en ‘beste jonge bestuurder’ van Nederland Lot van Hooijdonk doet in het openingsdebat van Vakbeurs Energie uit de doeken hoe gemeenten met bewoners en bedrijven samen deze warmtetransitie kunnen maken.

Lot van Hooijdonk, Wethouder gemeente
Utrecht Verkeer, Mobiliteit, Energie en Milieu.
FOTO: utrecht.nl

Overheid, bedrijf, bewoner: de overstap van fossiele brandstoffen op hernieuwbare energie raakt iedereen. Samenwerking is voor de energietransitie daarom cruciaal, maar botsende belangen en afschrikwekkende kostenplaatjes maken dat niet makkelijk. De voorlopige resultaten in het Klimaatakkoord zijn hier recente voorbeelden van. Hoe gaan we samen van het aardgas af? De regie voor de overgang naar aardgasvrij wonen en werken ligt bij gemeenten, die de vele belangen op elkaar af moeten stemmen. Krijgen zij de neuzen dezelfde kant op?

Geprezen wethouder over aardgasvrij Utrecht

Lot van Hooijdonk, wethouder voor GroenLinks in Utrecht en twee keer verkozen tot beste jonge bestuurder van Nederland, trapt Vakbeurs Energie op 9 oktober af met een debat over de uitdagingen voor gemeenten. Van Hooijdonk heeft met netbeheerder Stedin beloofd om Overvecht-Noord al voor 2030 van het aardgas af te koppelen (Bron: Volkskrant, 2 mei 2018). Daar houden de plannen niet op: met netbeheerders, corporaties, makelaars, bewoners, huurders, bouwbedrijven en installateurs werkt Van Hooijdonk aan het Stadsakkoord Utrecht gasloos om de hele stad duurzaam te gaan verwarmen (Bron: De Utrechtse Internetcourant, 25 juni 2018).

Shoppen bij IKEA

Om de zorgen van buurtbewoners over prijzige verbouwingen weg te nemen, zet de GroenLinks-wethouder zich in voor financiële oplossingen. Van het aardgas af gaan moet goedkoper worden en duurzaam renoveren even makkelijk zijn als shoppen bij IKEA: op grote schaal gemaakte onderdelen die bewoners naar eigen smaak kunnen combineren, pleit Van Hooijdonk. Leningen die niet aan bewoners maar aan huizen gekoppeld zijn maken, samen met subsidies, aardgasvrij verbouwen volgens de wethouder haalbaar voor huiseigenaren (Bron: NVDE, 14 juni 2018).

Gemeente kan lokaal goede keuzes maken

Innovatie is dus vereist om van het aardgas af te gaan. Dat betekent nieuwe financiële regelingen, maar ook nieuwe producten en oplossingen om aan te sluiten op de wensen van bewoners en bedrijven, maar ook op lokale warmtebronnen en de bestaande infrastructuur van netbeheerders. De gemeente kan als enige goede keuzes maken die passen bij de lokale omstandigheden, zegt Van Hooijdonk over al deze afwegingen (Bron: Stedin, 19 april 2017).

Vaste structuren doorbreken voor warmtetransitie

Tijdens het openingsdebat van Vakbeurs Energie – van 9 tot en met 11 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch – gaat Van Hooijdonk dieper in op samenwerken en innovatie voor de warmtetransitie. De wethouder debatteert over welke vaste structuren doorbroken moeten worden om van het aardgas af te gaan. Ze gaat in het openingsdebat onder ander het gesprek aan met onder meer Sukanya Prabhudesai, voorzitter van de Energy Club TU Delft, en Peter Vermaat, CEO van Enexis.

Vakbeurs Energie, van 9 t/m 11 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch, is een beurs voor professionals, gericht op duurzame energieopwekking en energiebesparing. Vakbeurs Energie brengt uitdagingen en oplossingen in gebouwen, industrie en mobiliteit bij elkaar door een unieke verbinding met de vakbeurzen Industrial Heat & Power en Ecomobiel. Ook bieden de Brabanthallen in Den Bosch van 9 tot en met 11 oktober een podium aan het Nederlands Warmtepompcongres.

Meer artikelen van 54events :

Tekort op arbeidsmarkt blokkeert energietransitie


Bedrijven hebben grote moeite om aan voldoende personeel te komen. Ruim 1 op de 6 bedrijven heeft voor meer dan 10% van het aantal werknemers vacatures openstaan en 60 procent van ondervraagde bestuurders verwacht dat dit aantal in de komende jaren gaat oplopen. Dit blijkt uit een rondvraag onder deelnemers aan de jaarlijkse Strategie Summit Energie & Utilities.

Hoe gaan we samen van het aardgas af?


Als eerste Utrechtse woonwijk wordt Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij. Wethouder en ‘beste jonge bestuurder’ van Nederland Lot van Hooijdonk doet in het openingsdebat van Vakbeurs Energie uit de doeken hoe gemeenten met bewoners en bedrijven samen deze warmtetransitie kunnen maken.

10 oktober Energy Storage Day


Op woensdag 10 oktober, tijdens en op Vakbeurs Energie, vindt de Energy Storage Day plaats. Met bijna alles over opslag.


Behuizing voor industrie en outdoor →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant:

ent.nl/manager