Duurzame energie

Amsterdams waterbedrijf op weg naar ‘klimaatneutraal’

Hoppenbrouwers Techniek en Bakker Sliedrecht leggen samen drie zonneparken aan voor een Amsterdams waterbedrijf. De derde in deze samenwerking, Zonneweide Nieuwegein, telt ruim 17.000 zonnepanelen, heeft een vermogen van 5,5 megawattpiek en zal voor de zomerperiode opgeleverd worden.

Specialist in duurzame energie Hoppenbrouwers installeert de zonnepanelen, de omvormers en de DC/AC-bekabeling. Hoogspanningsspecialist Bakker Sliedrecht levert en plaatst de transformatorstations en zet de 400 volt van het zonnepark om in 10.000 volt en zorgt voor de aansluiting op het 10 kV-net van het waterbedrijf.

Klimaatneutraal in 2020

De opdrachtgever levert onder meer drinkwater en zuivert rioolwater voor de regio Amsterdam. Het bedrijf haalt water uit het Lekkanaal bij Nieuwegein en uit de Bethunepolder bij Maarssen en zuivert dat daarna op een natuurlijke manier in de Amsterdamse Waterleidingduinen en de Loenderveense Plas. De zonneparken zijn bedoeld om stroom te leveren voor het zuiveren van zowel drink- als rioolwater.

Hoppenbrouwers en Bakker Sliedrecht leggen behalve Zonneweide Nieuwegein nog twee zonneparken voor het waterbedrijf aan in Loenderveen en Weesperkarspel. Hoppenbrouwers installeerde eerder al diverse zonneparken, onder andere op drie rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Amsterdamse waterbedrijf. Bakker Sliedrecht stapte vorig jaar voor het eerst in die markt met de aansluiting van een zonnepark in Moerdijk. Dat smaakte naar meer.

Hoppenbrouwers Techniek is in de afgelopen 100 jaar uitgegroeid tot een modern installatiebedrijf. Als totaalinstallateur ontwerpt, installeert en onderhoudt het bedrijf elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Ook Bakker Sliedrecht vierde vorig jaar zijn 100-jarig bestaan. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke elektrische systeemintegratoren ter wereld. De twee bedrijven werken al decennia samen aan verschillende projecten.

 


Elektrische installatie met ComfortLine verdeelkasten →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: